„ ...a szobrász feladata
a lélek tevékenységét
a külső alakon megjeleníteni.”
Xenophon,
Emlékiratok Szókrateszről

Mellnagyobbítás

Online konzultáció: +36309782811

Mely esetekben indokolt a mellnagyobbítás?

A mellnagyobbítás az alábbi esetekben lehet indokolt:

 • A pubertás kor óta az elvártnál kisebb mellek
 • Aszimmetrikus mellek
 • Szülés, szoptatás utáni emlőelváltozások
 • Jelentősebb testsúlyingadozás következtében kialakult elváltozások

Mi történik mellnagyobbítás előtt, alatt, után?

A mellnagyobbítás céljából végzett beavatkozás előtt egy alapos, minden részletre kiterjedő konzultáció, tervezés, tájékoztatás, majd egy gondos műtét előtti kivizsgálás történik.

A pácienst tökéletesen felkészítjük, hogy maximálisan biztonságos legyen a beavatkozás (lásd a konzultációs lapon feltüntetett információkat).

A mellnagyobbítást biztonságos, ún. intubációs narcosisban végezzük, minden esetben antibiotikus védelemben.

A beavatkozás előtt pontosan megtervezett, a mell anatómiai határainak megfelelően kialakított üregbe helyezzük be az implantátumokat leggyakrabban a mell alatti redőben ejtett, rejtett, apró metszésből.

A mellnagyobbítás során vagy mirigy alá, vagy félig izom- félig mirigy alá /dual-plane technika/, esetleg az izomhártya alá történik a beültetés. A helyes megoldást a "pinch test" alapján határozzuk meg.

A mellimplantátum méretét annak szélessége illetve profilmagassága határozza meg. Előbbi a mellkas objektív anatómiai adottságaiból számítandó, utóbbit pedig a mellnagyobbításra jelentkező paciens subjektív elvárásának megfelelő dekoltázs mértéke dönti el!

A mellnagyobbításhoz használt korszerű implantátumok folyamatos szakmai kontroll, és szigorú biztonsági ellenőrzés alatt állnak.

Mellnagyobbítás - kapcsolódó képek

Kattintson ide a képek megjelenítéséhez!

* EQUAM - The European and International Committee for Quality Assurance, Medical Technologies and Devices in Plastic Surgery

Az EQUAM, a plasztikai sebészeti eszközökért-, orvosi módszerekért- és minőségbiztosításért felelős Európai és Nemzetközi Bizottság célja, hogy szavatolja a plasztikai sebészetben használt eszközök, módszerek, eljárások biztonságos használatát, valamint garantálja a páciensek biztonságát.

Hivatalos állásfoglalás a mellnagyobbítás során használt modern implantátumokról:

Consensus Declaration of EQUAM 26-06-2004 - Az EQUAM által kiadott VI. Declaratio

"A mellnagyobbítás javítja a páciensek mentális és fizikális állapotát. Az implantátumokat minden esetben személyre szabottan kell megválasztani.
A szilikon töltésű emlőimplantátumoknál a mellnagyobbítás terén nincsen jobb alternatíva, az orvosi vizsgálatok egyértelműen kizártak bármilyen összefüggést ezen implantátumok és a rákos-, vagy egyéb (autoimmun, reumatológiai) megbetegedések között!
A szilikon protéziseknek nincs káros hatásuk a terhességre, a magzatra, a szoptatásra és az újszülöttre. Az anya szoptatási képességét nem változtatják meg!
Az implantátumok életkora nincs behatárolva, lehet 50 év, vagy akár több. Ha nem okoznak problémát, nem kell eltávolítani őket. Nem igaz, hogy a beültetett implantátumok 3 része 10 éven belül kiszakad!"

Jan Poell, EQUAM elnök
2005-04-15

További információk a mellnagyobbítással kapcsolatban

Tokzsugorodás - Mi az a "biofilm"?

Minden implantatum körül kialakul egy vékony, belső heg, folpackszerű hártya, mellyel az emberi szervezet izolálja a beültetett idegen anyagot. Ennek az úgynevezett toknak a kóros megvastagodása a tokosodás, későbbi deformaciót okozó, zsugorodó elváltozása a tokzsugorodás!

Mi okozza, okozhatja?

Számos ok, elmélet létezik.

Lehet genetikai a háttér, befolyásolja, elősegítheti a dohányzás, ugyanakkor segíti megelőzni a drain/cső használata, az E-vitamin, a masszázs, az atraumatikus műtéti technika, stb.

2009 óta létezik a legmodernebb, un. "biofilm" teória. Ezt több tízezer mellnagyobbításon átesett páciens adatai feldolgozása után fedezték fel.

Ha a műtét során, vagy közvetlenül azután kialakul egy ún. élő, speciális bacillus típust tartalmazó - bio, által létrehozott hártya vagy réteg-film az implantátum felszínén, akkor bár nem alakul ki gyulladás, sebfertőzés - DE a szervezet ezt észleli és megpróbálja izolálni, kivédeni egy vastagabb belső heg kialakításával ezzel elinditva a tokosodást!

Megelőzendő ezen folyamatot fontos az alapos kivizsgálás - csak egészséges páciens kerülhet mellnagyobbítási műtétre, a precíz technika, bőr- és bimbóvédelem, és számos egyéb a konzultáción ismertetett teendő! Pl. többek között ezért érdemes 3-6 hónapot várni szoptatás után!

Konzultációs lap a mellnagyobbításhoz:

Mellnagyobbítási, plasztikai műtét előtt:

Kivizsgálás: csak egészséges, panaszmentes, jó általános állapotú páciens kerülhet műtétre!

 1. Plasztikai sebészeti konzultáció és vizsgálat, tervezés (szükség esetén ismételt konzultáció)
 2. Laboratóriumi vizsgálatok (friss leletek szükségesek, max. 1 héten belüliek): vérvétel - CRP, vérkép, véralvadás / INR, vérsüllyedés, ionok, májenzimek, vesefunkció
 3. EKG+ szükség esetén belgyógyászati vizsgálat (1-2 hó)
 4. Emlő UH, vagy mammográfia (1évig érvényes)
 5. Műtét napján: altatóorvosi konzultáció és vizsgálat
 • Menstruáció alatt, illetve meg- és felfázás, nátha, bőr, vagy fertőző betegség, herpesz esetén nincs mellnagyobbítás, plasztikai műtét! Ha volt valaha herpesze, akkor 5 nappal előtte 4x200mg Telviran szedését kezdje el!
 • Dohányzástilalom, vagy lehetőség szerint minimalizálás! (maximum 5-10szál / nap)
 • Salycilat tartalmú gyógyszerek szedésének tilalma (TILOS pl. az Aspyrin, Kalmopyrin tabletták szedése)
 • C Vitamin: 2x1000mg és E Vitamin 2x100mg naponta, 2 héttel előtte és 4 hétig utána.
 • Testsúlykontroll beállítás (+/- 2 kg)
 • THROMBOSIS védelem!
 • Ha beavatkozás 120 perc feletti altatással jár, Fraxiparine injekció a has bőre alá a mellnagyobbítás, mellplasztikai műtétet megelőző este 19-20 óra között.
 • Sz.e. beavatkozás előtt 3 nappal Arnica montana 9CH napi 5golyó, majd utána 15CH napi 2x5golyó.
 • Előző este könnyű vacsora, bő folyadékfogyasztás (minimum napi 2.5 l)
 • Testi-lelki béke, pozitív hozzáállás!!! Izgulni szabad, félni NEM!
 • A műtét napján éhgyomor, enni-inni tilos, de reggel, ébredés után 1 nagy pohár vizet igyon (3-4 dl).Érkezés reggel a Budai Esztétikai Központba
  1037 Budapest, Montevideo u. 16/b. 2.em.
 • Műtéti előkészítés, tervezés, tájékoztatás után teljes altatásban történik.

Mellnagyobbítási, plasztikai műtét után:

 • + Minimális, vagy közepes mértékű- egyéni érzékenységtől és a beavatkozás típusától és mértékétől függő – fájdalom, valamint dyscomfort, feszülés, duzzanat kb.5 napig előfordul (max. 1 hét). Szükség esetén fájdalomcsillapítás, illetve 6-7x helyi jegelés-hűtés (lázmérés), izomlazító az első héten (1-2 hét).
 • + 1 éjszaka kórházban szakasszisztensi, nővéri felügyelettel.
 • + A csöveket max. 24 órán belül kötözés során eltávolítjuk, kötéssel, speciális melltartóban távozik.
 • + Hétköznapi aktivitás, sok séta, mozgás javasolt. Ne feküdjön!!! Óvatos lábadozás, fizikai kímélet 2 hétig!
 • + Terhelés, emelés, cipelés, fizikai megterhelés 14 napig tilos! (max. 2 kg)
 • + Kísérettel, segítséggel menjen haza, 3-5 napig autót ne vezessen!
 • + Könnyű, diétás étrend, bő folyadékfogyasztás! Minimum 6 hét dohányzástilalom! (maximum 3-5szál/nap)
 • + E+C Vitamin szedése még 4 hétig, antibiotikus védelem vénásan majd szájon át 5-7 napig.
 • + A speciális modelláló kötést a mellnagyobbítást, plasztikai műtétet követő 1 hét után távolítjuk el, addig a melltartót levenni nem szabad, a sebeket víz nem érheti! Teljes zuhany / melltartómosás csak 1 hét után, ezután napi 1 órát lehet melltartó nélkül!
 • + Melltartó 6-8 hétig / 3 hétig speciális + 3-5 hétig sport / majd a sporthoz sportmelltartó kötelező!
 • + A varratszedés várható időpontja a műtét után 2-3 héttel.
 • + 3 hét után rendszeres, napi 2 x 1-3 perces masszázs az elmagyarázottak szerint, másfél-2 éven át.
 • + Teljes fizikai aktivitás / sport a mellnagyobbítás, plasztikai beavatkozás után 6 héttel, szauna, szolárium, forró fürdő 2 hónap után megengedett.
 • + Hegvédelem: 3-6 hónap UV tilalom, varratszedés után javító gél használata (pl. körömvirág, Dermatix, Remescar, Silgel, Zeraderm, Contractubex, stb).
 • + Panasz esetén (láz, hidegrázás, fájdalom, aszimmetrikus duzzanat, vérzés) azonnali kontroll, egyébként műtét után 1; 3; 6 héttel, majd 3; 6; 12 hónappal.
 • + A végleges esztétikai eredmény megítélése kb. 2-3 hónappal a mellplasztika, mellnagyobbítás után (méret: 3-4 hét, forma: +6-8 hét)