Mellfelvarrás

Mellfelvarrás – megoldás a megereszkedett mellekre

A megereszkedett mell olyan esztétikai probléma, ami sok nőnek keseríti meg az életét. Mivel a mell a biológiai funkcióján, vagyis a szoptatáson túl a vágykeltésben és a külső megítélésében is alapvető szerepet játszik, a keblükkel elégedetlen hölgyek körében az önértékelési zavar kialakulása sem ritka. Szerencsére a plasztikai sebészet ma már olyan megoldásokat kínál, amelyekkel a nők könnyűszerrel visszanyerhetik vonzerejüket. Az egyik leggyakoribb plasztikai sebészeti beavatkozás, a mellfelvarrás is ezek közé tartozik.

Miért ereszkednek meg a mellek?

A mellek megereszkedésének több oka lehet, de a leggyakrabban a terhesség és a szoptatás után, valamint a jelentős és viszonylag gyorsan történő fogyást követően következik be. A korábban formás keblek elveszítik alakjukat, feszességüket, és a tapintásuk is túl puhává válik. Akármi is legyen a kiváltó ok, a jelek mindig ugyanazok: megnyúlik a bőr, csökken a mirigyállomány, rugalmatlanná válik a kötőszövet. Az izomzat nem játszik szerepet a jelenségben, így testmozgással, edzéssel sem küszöbölhető ki a probléma.

Mi történik a mellfelvarrás során?

A mellfelvarrás (plasztikai sebészeti terminológiában: a bőrköpeny kicsinyítése) alapja, hogy a felesleges bőr eltávolításával és a megmaradt bőrszövet feszesítésével az emlőállomány és a mellbimbó visszakerül a korábbi pozíciójába. Ha a megereszkedett mell túl kicsi, a beavatkozás mellnagyobbítással is kiegészülhet, túl nagy keblek esetén pedig érdemes fontolóra venni a mellkisebbítést.

A mellfelvarrás menete

A mellfelvarrás menete elsősorban attól függ, hogy milyen szöveteket érint a beavatkozás: csak a bőrt vagy a mirigyállományt is, illetve hogy a bimbóudvar körüli metszés, a függőleges heggel járó vagy a fordított T alakú módszer alkalmazása szükséges-e. A műtét altatásban történik az előzetesen kidolgozott műtéti terv alapján. A páciens másnap a kötéscsere után hazamehet. A tisztálkodásra és sportolásra vonatkozó utasításokat minden esetben szigorúan be kell tartani, és a speciális melltartó viselése is kötelező. A végleges eredmény 4-6 hónap elteltével alakul ki.

Mellfelvarrást követő utókezelés

A beavatkozás után az orvos által meghatározott időpontokban kerül sor a sebkontrollra. Varratszedésre 2-3 hetet kell várni a műtét után, a pontos intervallum jórészt az alkalmazott módszertől függ. Fontos, hogy a páciens az első hetekben kerülje a megerőltető mozgást, és célszerű kizárólag háton aludni. Ha betartja az orvos utasításait, és minden az előírásoknak megfelelően történik, 4-6 hónap elteltével már csak egy finom hegvonal utal a plasztikai sebész által végzett beavatkozásra. Fontos, hogy a napfény és a szolárium elkerülésével tovább csökkenthető a pigmentáció, ezáltal még hatékonyabban megy végbe a hegek elhalványulása.

A mellfelvarrás pozitív következménye

A sikeres mellfelvarrás jelentős javulást hozhat az érintett nők életminőségében, hiszen megszabadulnak attól a nyomasztó problémától, ami akár súlyos gátlásokat is előidézhetett bennük. A tartós eredmény érdekében azonban nagyon fontos a műtét előtti testsúlybeállítás, majd a testsúly kontrollja.