Plasztikai sebészet

Mellplasztika, mellnagyobbítás, mellfelvarrás és további plasztikai sebészeti beavatkozások

A plasztikai sebészeti beavatkozásokon belül leggyakrabban mellplasztikát és ezen belül is mellnagyobbítást végzünk.

A plasztikai sebész számos körülményt mérlegelve, a páciens kérését alaposan megismerve tervezi meg a plasztikai sebészeti beavatkozás típusát. Számos mellplasztikai megoldás létezik, ezért kell az egyénhez szabva kialakítani a tervet. A pontos tervezés és a műtét közbeni intuitív kreativitás adja a plasztikai sebészet szépségét és sikerét! Plasztikai sebészként a test és a lélek harmóniájának és a megfelelő arányok kialakításának elérését tartom a legfontosabbnak.

"Annyira fontosabb mindennél a szépség, hogy gyakran láthatjuk, a bölcseknél, igazságosaknál vagy bátraknál jobban tisztelnek másokat, akik viszont ebben a tulajdonságban részesek."
Lukianosz

Kiemelten fontos annak hangsúlyozása, hogy az esztétikai plasztikai sebészet az egészséges ember korrekciós igényeinek megoldásában segít. Fontos kiemelni azt is, hogy a páciensek testi elváltozása komoly lelki problémák és panaszok forrását jelenti, ebből kifolyólag a kívánt beavatkozás nem csak testben, hanem lélekben is gyógyító hatású! Ezeket a plasztikai sebészeti beavatkozásokat kizárólag panaszmentes, egészséges, jó általános állapotú páciensen szabad végezni - egy minden részletre kiterjedő előzetes tájékoztatás, orvosi vizsgálat valamint műtét előtti kivizsgálást követően.

A műtétet személyre szabva tervezzük meg az elvárásként megfogalmazott igények elégedettséget hozó megvalósítása érdekében, mindezek mellett nem győzzük hangsúlyozni a plasztikai műtétek előtti- és utáni időszakra eső javasolt teendők fontosságát. Tájékoztató anyagunk révén minden páciensünk ezen információk birtokába kerül.

A testi változás lélekben megfogalmazott vágyként kellő motivációt nyújt a plasztikai sebészeti beavatkozással járó kockázat és megterhelés vállalásához. Minden egyes beavatkozás a változni akarás és a harmónia iránti igény bizsergető érzését hordozza magában. A panaszmentes, sikeres gyógyulás, valamint a megelégedett műtét utáni önbizalom jelenti munkánk valódi esszenciáját.

"A szépség mindennél jobb ajánlólevél."
Arisztotelész

Az élet során kialakult testi elváltozások fokozatosan mélyülő lelki kompromisszum elé állíthatnak minket. Testsúlykontrollal, rendszeres testedzéssel, egészséges táplálkozással és életmóddal sokat tehetünk a külsőnk formában tartásáért. Vannak azonban olyan eltérések, ahol plasztikai sebész segítsége elengedhetetlen a test- és lélek harmóniájának elérésében.


Rengeteg hasznos információ és tudnivaló egy helyen - gyakori kérdések a plasztikai sebészetről:


Plasztikai sebészet - a beavatkozások menete

A döntés meghozatalához szükséges információt egy személyre szabott, szakmailag korrekt, tervezéssel egybekötött plasztikai sebészeti konzultáción kaphatja meg a leendő páciens. Részletes konzultációs lap a Facebook linkemen megtalálható!

Az alapos tájékoztatás után a műtét előtti kivizsgálás és a gondos előkészítés fokozza a plasztikai sebészeti beavatkozás biztonságát. Vitaminok szedése, antibiotikum adása, bő folyadékfogyasztás, a dohányzás mellőzése, a testsúly beállítása-megtartása és a pozitív hozzáállás javítja a kívánt műtét elvégzésének és sikerének esélyét!

Nemcsak az operáció előtt, hanem utána is rendkívül fontos a kellő életvitel. Az első 3-4 hétben legmagasabb az akut rizikótényezők előfordulásának veszélye. Bármilyen hétköznapi életmódnak megfelelő aktivitás végezhető fizikai kímélet mellett! Általában a plasztikai sebészeti beavatkozástól számítva 4-5 napig érdemes kerülni az autóvezetést és maximum 7-10 nap után már munkaképes a páciens. Két-három hét után visszatérhet a megszokott tevékenységéhez, majd 6 hét után fokozatosan már sportolhat is!

Tévhitek a plasztikai sebészettel kapcsolatban:

1. Plasztikai sebészeti műtét utáni diagnosztika és terápia:

Minden mellplasztikai beavatkozás, így a leggyakoribb mellnagyobbítás után is a havonta elvégzett önvizsgálat mellett évente radiológiai kontroll vizsgálatok javasoltak!A páciens életkora ill. anatómiai adottságai szerint mell ultrahang, vagy mammográfia jön szóba. Speciális esetben pedig MR vizsgálatra van szükség.Ilyenkor a mirigyállományt, az implantátumot és a tokot vizsgálják.

A köztudattal ellentétben a mammográfia tökéletes biztonsággal elvégezhető, természetesen kellő tapasztalattal bíró, szakavatott kézzel. Ma már egyre több helyen biztosítottak a szakmai feltételek. Minden esetben érdemes előre jelezni, hogy a páciens már átesett egy plasztikai sebészeti beavatkozáson és implantátuma van.

Ha bármilyen intervencióra, beavatkozásra van szükség egy kimutatott elváltozás (pl. ciszta, jó-, rosszindulatú daganat) miatt, akkor az implantátum megléte nem befolyásolja a szükséges kezelést. Ugyanúgy biztonsággal végezhető ultrahang vezérelt biopszia, mintavétel, sebészi kimetszés, kezelés, mint a plasztikai sebészeti beavatkozás előtt.

Tudományosan igazolt tény, hogy az implantátum nem fokozza a mellrák előfordulásának - kiújulásának valószínűségét! Számos esetben végeznek szilikon implantátummal helyreállító műtétet rosszindulatú elváltozás sebészi eltávolítása után!

2. Az implantátumok cseréje:

Sokszor hangzik el, hogy az implantátumokat 10-15 évente cserélni kell. Ez attól függ, hogy mikor és milyen típusú implantátum került beültetésre a plasztikai sebészeti beavatkozás során.

A jelenleg forgalomban levő, magas minőségű, kohezív gél töltésű implantátumokat forgalmazó cégek és gyártók kötelező cserét nem írnak elő! Ha a beültetett implantátum az évente elvégzett vizsgálatok során épnek látszik és a páciens panasz-, tünetmentes akkor bármeddig maradhat. Természetesen 10-15-20 év múlva, a folyamatos és intenzív kutatások révén még biztonságosabb technológiával még jobbakat fognak gyártani. Ez a fejlődés útja!

A ma használatos implantátumokra életre szóló garanciát vállal a gyártó ruptura, azaz héjszakadás, valamint erős, kifejezett tokzsugorodás (capsularis contractura) esetére.

A tapasztalat az, hogy a hölgyek legtöbbször hamarabb kérnek cserét - leginkább jelentős testsúlyingadozás-, szülés -, szoptatás után kialakult esztétikai változás kapcsán -, mint azt a korábban elvégzett plasztikai sebészeti beavatkozás során beültetett implantátum állapota szükségessé tenné.

3. Szoptatás illetve egyéb műtét utáni tevékenység / sport:

A kellően atraumatikus sebészi technikával -, és kiváló minőségű implantátumokkal végzett plasztikai sebészeti beavatkozás semmilyen hatással nincs a páciens veleszületett szoptatási képességére. Akár a mirigy -, akár az izom alá történő beültetés esetén érintetlenül marad a mellállomány és a bimbó közötti "szoptatási egység"!

Bármilyen plasztikai sebészeti beavatkozás után 6 héttel a sport, az intenzívebb fizikai aktivitás fokozatosan elkezdhető. Nyomásváltozással járó extrém tevékenységek is (pl. búvárkodás, ejtőernyőzés, repülés, stb.) biztonságosan végezhetők!

Ugyanakkor fontos hangsúlyozni,hogy az utolsó szoptatás után kb. 3-6 hónappal javasolt leghamarabb a mellnagyobbítás, vagy bármilyen mellplasztika.

4. Zsírszívás: Bárhonnan bármennyit!

A bőr alatti zsír mennyisége testtájékonként különböző. Zsírszívás során alkalmazott eltérő technikák révén ezt vékonyítjuk a kívánt mértékben. Az eredménnyel akkor lesz elégedett a páciens, ha kellő mennyiséget távolítunk el, de a fedő bőrterület egyenletes, sima és nem göcsörtös lesz. Fontos hangsúlyozni, hogy csak bizonyos mélységből, bizonyos mennyiség szívható ki, valamint a bőr minősége, feszessége határozza meg a beavatkozás lehetőséget!

Ha fogyási-, terhességi csíkokkal fedett, laza, rugalmatlan bőr fedi a területet, akkor csak zsírszívás révén nem érhetjük el a kívánt eredményt. Alapos műtét előtti tájékoztatás és pontos tervezés segíti mind a pácienst, mind a kezelőorvost a megfelelő plasztikai sebészeti beavatkozás kiválasztásában!